کتابخانه الکترونیکی علوم سیاسی و روابط بین‌الملل

Books of the Political Science and International Relations

کتابخانه الکترونیکی علوم سیاسی و روابط بین‌الملل

Books of the Political Science and International Relations

پیوندهای روزانه
  • ۱
  • ۰

https://telegram.me/PoliticalBooks
📘 زوال اندیشه سیاسی در ایران(گفتاری در مبانی نظری انحطاط ایران)
✏️ نویسنده: سید جواد طباطبایی

📃«نویسنده در این دفتر می‌کوشد تا نشان دهد تجدد و انحطاط،دو مفهوم به‌هم‌پیوسته‌اند و در شرایط تصلب سنت و امتناع اندیشه،طرح یکی بدون دیگری امکان‌پذیر نیست.در مغرب‌زمین نیز تداوم اندیشه و تجدد،از مجرای طرح نظریهٔ انحطاط امکان‌پذیر شده است و بحران تجدد و شکست آن در ایران،بایستی با توجه به امتناع طرح نظریهٔ انحطاط در درون نظامی از مفاهیم فلسفی فهمیده شود.
وی در پیش‌گفتار،به مهم‌ترین نکاتی که شاید برای برون‌رفت از تعطیل اندیشه در ایران لازم باشد اشاره می‌کند.«گذار از انحطاط تاریخی جز از مجرای اندیشیدن دربارهٔ آن امکان‌پذیر نخواهد شد... می‌توان گفت که فقدان مفهوم انحطاط در یک فرهنگ،نشانهٔ عدم انحطاط نیست،بلکه عین آن است.»
وی معتقد است که آزادی،سیاست و فلسفه از نوآوری‌های اندیشهٔ یونانی است.«آزادی و به ویژه سیاست -حتی به معنایی که در ادامهٔ سنت یونانی در اندیشهٔ دوران جدید غربی فهمیده شده- از نوآوری‌های اندیشهٔ یونانی بوده است.هم‌چنان‌که فلسفه،یعنی اندیشهٔ عقلانی غیر ملتزم به ادیان و اسطوره‌ها را نخست،یونانیان تاسیس کردند و در واقع،تاریخ فلسفه -اعم از مسیحی،اسلامی و ... به معنای دقیق کلمه- جز تاریخ بسط فلسفهٔ یونانی در میان اقوام دیگر نبوده است،تاریخ فلسفهٔ سیاسی دورهٔ مسیحی و اسلامی نیز،به هر حال،تاریخ بسط فلسفهٔ سیاسی یونانیان در این دورهٔ تمدنی است.»
نظریه زوال سید جواد طباطبایی با انتقادات فراوانی از سوی محققین اندیشه سیاسی مواجه شده است. مهمترین انتقاد به طباطبایی این است که به جهت تعلق خاطر به هگل تاریخ را از منظری تکامل‌گرایانه می نگرد. در واقع طباطبایی تاریخ تفکر و اندیشه را کل واحدی در نظر گرفته است که ضرورتاً باید مسیری مشخص را طی می‌کرد و به نقطه‌ای مشخص می‌رسید. به عبارت دیگر دیدگاه طباطبایی پروژه محور است. تمدن‌های دیگر نیز باید گام در همان مسیری نهند که تمدن غربی آن را طی کرده است و به مدرنیسم ختم شده است. به همین جهت کسانی چون داود فیرحی معتقدند طباطبایی از منظر تجدد سخن می گوید. در دیدگاه طباطبایی حال که در ایران یا جهان اسلام مسیری متفاوت از تجدد پیموده شده است، انحطاط و زوال رخ داده است. برخی نیز معتقدند نظریه طباطبایی در حقیقت مشابه همان نظریه انحطاط آرامش دوستدار است با این تفاوت که لحن دوستدار غیر علمی و همراه با فحاشی است.»📃

🔹ملتی که کتاب نمی‌خواند باید تمام تاریخ را تجربه کند.(حسن نراقی)🔹
https://telegram.me/PoliticalBooks

دانلود کتاب از لینک زیر:

https://telegram.me/PoliticalBooks/522

  • سید یوسف آذربخش

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.